Yaxşı Paxlavanın Dadı Necə Olmalıdır?
Ən gözəl və özəl anlarımızda, bayramlarımızda, tədbirlərimizdə süfrədə desert görmək istəyəndə ağlımıza ilk gələn paxlava olur. Paxlava, doğranmış qoz-fındıq ilə doldurulmuş və üzərinə şəkər və ya bal əlavə edilmiş şiş pastasından hazırlanmış ənənəvi Yaxın Şərq desertidir. Ətrafımızda bir çox yerdə paxlavaya rast gəlmək mümkündür, lakin biz çox vaxt ən yaxşı və keyfiyyətli paxlavanı seçə bilmirik. “Rəmzioğlu Paxlavası” olaraq bu gün sizlərlə paxlavanı ən yaxşı necə başa düşəcəyinizi paylaşacağıq.
Qoxu qida seçimində ən önəmli nüanslardan biridir. İnsan orqanizmindəki qoxu reseptorları ilə sinir sistemi arasında birbaşa əlaqə var. Bəzi ləzzətlər çox gözəl görünsə də, xoşagəlməz qoxuya sahib ola bilər. Ona görə də yeməkdən gələn qoxu beyində diskomfort hissi yaradır. Yemək nə qədər gözəl görünsə də, qoxusuna görə ona üstünlük verilmədiyi hallar ilə bir çoxumuz qarşılaşmışıq. Yaxşı paxlava isə yalnız gözəl görünməməli, həm də duru yağ və fıstıq kimi xüsusi bir qoxusu olmalıdır.
Şirniyyat seçdiyimiz zaman əvvəlcə görünüşə diqqət yetiririk, sonra qərar veririk. Buna görə də bütün restoranlar və ya şirniyyat yerləri yemək və ya desertin ən yaxşı şəklini çəkib müştərilərinə onu çatdırmağa çalışırlar, çünki seçim edərkən çox vaxt görünüşə görə qərar veririk. Bəs onda yaxşı paxlavanın necə olduğunu soruşsanız, təbii ki, yaxşı paxlavanın nar kimi qızardılması və qızılıya çalan sarı rəngdə olması lazımdır.
Yaxşı paxlavanın xəmiri nazik şəkildə açılmalı və tam bişirilməlidir. Çəngəli paxlavaya batırdığınız zaman xışıltı səsini eşidirsinizsə, bu onun keyfiyyətli olduğu mənasına gəlir. Bu səs paxlavanın xəmirinin nazik və tam bişdiyini göstərir.
Yemək seçimində mühüm amillərdən biri də ona toxunduqda buraxdığı təsirdir. Yaxşı paxlava ağızda rahatlıqla dağılmalıdır. Bəzən şirniyyatlara toxunduqda dərhal dağılır və ya sərt olur ki, bu da sizə mənfi təəssürat yarada bilər. Toxunma həmçinin desertin necə bişirildiyi barədə ipucu verir. Mükəmməl bişmiş paxlava isə toxunanda dağılmır.
Yaxşı paxlava dadı boğazı qıcıqlandırmır. Paxlavanı yediyiniz zaman dilin ön hissəsi dadı hiss edir və ancaq yaxşı paxlavanın şəkəri tam dadına uyğun olduğu halda, dadlı təsir bağışlayır. Paxlava sabit şəkər miqdarına malik olmalı və damaqda artıqlıq hissi buraxmamalıdır. Bundan əlavə, yaxşı paxlava boğazda və mədədə yanma hissi də yaratmır.
Paxlava Hazırlanmasında İşçi Heyətinin Önəmi
Yüksək bacarıq tələb edən və çox vaxt aparan bir proses olduğunundan, paxlavanın keyfiyyəti və dadı üçün onun hazırlanmasında sərf olunan əmək çox vacibdir. Filo xəmiri diqqətlə hazırlanmalı, yuvarlanmalı, içliklə qatlanmalı və hazır xəmir mükəmməl görünüş və dad əldə etmək üçün diqqətlə bişirilməlidir. Paxlavaçıların bacarıqlı əlləri və illərin təcrübəsi olmasaydı, ənənəvi desert bu gün mövcud olmazdı.
Paxlava üçün torpaq, su və hava şəraiti kimi amillər tələb olunmasa da, bu desert hazırlanarkən təcrübə önəmlidir. Bacarıqlı və tərcübəli ustaların əlindən çıxan paxlava ilk dadına baxdığınız zaman hiss olunur. Hansı növ undan istifadə etmək, xəmirin hazırlanması və formaya salınması, tərkibdə olan şəkər, qoz-fındığın hansı miqdarda olması-bütün bunlar yaxşı paxlavanın ortaya çıxmasına səbəb olur. Bu sahədə sözünü deyən təcürbəli ustalar illərdir ki, paxlavanın hazırlanması ilə məşğul olur və paxlavaçılığın bütün əsas texnikalarını öyrənirlər.
Paxlava Hazırlanmasında İstifadə Olunan İnqredientlərin Önəmi
Yaxşı paxlava hazırlamaq təkcə bacarıq deyil, həm də keyfiyyətli inqredient seçimi tələb edir. Yaxşı paxlava hazırlamaq üçün lazım olan məhsul və texnikalara birlikdə nəzər yetirək:
- Paxlava üçün istifadə edəcəyiniz un keyfiyyətli və paxlava üçün olmalıdır.
- Paxlava üçün istifadə edəcəyiniz yağ da keyfiyyətli və paxlava üçün yağ olmalıdır.
- Paxlava üçün şərbətin tutarlılığı çox önəmlidir. Təxminən 35-40 dəqiqə bişirilməlidir.
- Paxlava hazırlandıqdan sonra 200 dərəcə daş əsaslı sobada 40-45 dəqiqə bişirilməlidir.
- Xəmiri əllə yuvarlayırsınızsa, konsistensiya zəif olmalıdır, əgər xəmiri maşınla yuvarlayacaqsınızsa, konsistensiya daha sərt olmalıdır.
- “Paxlava hansı nişasta ilə açılır?” sualını veririsinizsə, burda əsas məqam onu yaxşı toz buğda və ya qarğıdalı nişastası ilə açmaqdır.
- Paxlava qatlarını açarkən aralarına çoxlu nişasta səpilməlidir, lakin genişləndirilərək xəmirə yuvarlananda yalnız xəmirə lazım olan qədər nişasta səpilməlidir.
- Paxlava xəmirini yayarkən böyük paxlava yuvarlanma qurğusundan istifadə edilməli və küləksiz, otaq temperaturunda olan bir mühitə üstünlük verilməlidir.
Paxlava xəmirinin istənilən yumşaqlıqda olmamasının ən böyük səbəbi filo xəmirinin kifayət qədər nazik yuvarlanmamasıdır. Əgər isti desertin üzərinə incə bükülmüş filodan istifadə edib isti şərbət töksəniz, paxlava xəmiri çox yumşaq olacaq. Bunun qarşısını almaq üçün kağız kimi nazik açılmış filo xəmiriniz olmalıdır. Ən keyfiyyətli məhsullarla yanaşı, düzgün texnikaları bilmək məhz burda ustaların köməyinə gəlir.
Paxlavanın şərbəti hazırlanarkən şəkər əriyənə qədər qarışdırılır, lakin şəkər əriyəndən sonra bir daha toxunulmur. Əks halda şəkər kəsiləcək və şərbət lazım olduğundan çox qalın olacaq. Bu, paxlavanın xəmir olmasına səbəb olur. Paxlava hazır olduqda dilim aldığınız zaman paxlavadakı şərbət damcı şəklində tökülməməlidir.
Paxlava Hansı Şəraitdə Saxlanılmalıdır?
Paxlava çox tez-tez hazırlanmasına baxmayaraq çətin bir desert olduğundan, onu hazırlandığı gün istifadə etmək hər zaman mümkün olmur. Çox zəhmət tələb edən paxlavanın hazırlanmasından sonra düzgün və uyğun şəkildə saxlanması da çox önəmlidir. İndi paxlavanın birlikdə necə saxlanacağına nəzər salaq:
Paxlava çox şəkərli bir desert olduğundan onu soyuducuda saxlamaq məsləhət görülmür. Çünki soyuducuya qoyulan paxlava daha tez şəkərə çevrilir. Əslində, soyuducuda saxlanılan paxlavanın dadı yaxşı olmur və şəkər konsentrasiyası artır. Bunun əvəzinə quru və sərin bir mühitdə 3-5 gün saxlaya bilərsiniz. Paxlava günəşli və rütubətli yerdə saxlansa, çox tez xarab olar. Quru paxlavanın tərkibində şərbət olmadığı üçün quru və sərin bir mühitdə şərbətli paxlavadan çox daha uzun müddət saxlanıla bilər.
Çox zəhmət tələb edən bir hazırlıq prosesi olduğundan, bu dadlı deserti optimal şəraitdə uzun müddət saxlaya bilmək çox vacibdir.
Həmişə dediyimiz kimi, yaxşı paxlava hazırlamaq bacarıq və çoxlu məşq tələb edir. Bu məqamlara diqqət yetirərək ən gözəl paxlavanı hazırlaya bilərsiniz.