Shakerbura Baklava Khoncha

Shakerbura - How is Baklava Khoncha Prepared?

Şəkərbura- paxlava xonçası Azərbaycan mətbəxinə məxsus olan və Novruz bayramında hazırlanan tradisional bir təəmüldür. Xonça adətən toy-bayram olduqda istifadə olunur. Əsasən nişanlarda, xeyir iş xonçaları hazırlandıqda bu metodlardan istifadə olunur. Xonçanın içərisində müxtəlif hədiyyələr ,meyvələr, şirniyyat və s. ola bilər.

Belə ki, Azərbaycan ənənələrinə görə xonçaya tək sayda, yəni 49 və ya 51 ədəd şəkərbura, paxlava qoyulur və qız evinə aparılır. Siz şəkərbura-paxlava xonçalarından qonaq gedəndə, eləcə də evinizdə bir məclis olanda da istifadə edə bilərsiniz.

Amma şəkərbura- paxlava bizim qonaq stollarımızın da bəzəyidir. Hələ Novruz bayramını demirik. Hər evdə yumru sinidə bəzədilmiş bayram xonçası. Xonçalarımızda hazırda başlıca yeri paxlava, şəkərbura vəə qoğal tutur. Qoğal Günəşin rəmzi, şəkərbura Ayın rəmzi, Paxlava isə ulduzların rəmzi sayılır.

Azərbaycanlılar üçün Novruz bayramının başqa yeri var. Bu bayram qədim adətlərini də özündə birləşdirir. Novruz həm tonqalı ilə, həm də şirin xonçası ilə sevilir. Novruzda qulaq falına çıxarlar, tonqaldan tullanarlar. Novruz səmənisi və bol nemətləri ilə hər bir insanı sevindirər.

Nişan xonçası nədir?

Azərbaycanın müxtəlif ərazilərində özünəməxsus xonçalar hazırlanır və hər bir tədbirə görə tərkibləri də, adları da müxtəlif olur. Məsələn: Nişan xonçası (içərisində mütləq nişan üzüyü və qırmızı baş örtüyü olmalıdır), Ağ xonça (Novruz, Ramazan və bu kimi bayramlarda qız evinə oğlan evi tərəfindən aparılan xonça), Qənd Paşı (qız evinə nişanda gələn xonçaların qablarında qız evi xonça tutar və oğlan evinə qabları xonça şəkilində geri qaytarar), Novruz xonçası və s.

What is the Significance of Shakerbura Baklava Khoncha?

Novruz süfrələrinin də bəzəyi elə şəkərbura- paxlavadır. Bayramda hansı azərbaycanlının qapısını döysəniz, qarşınıza nəfis bəzədilmiş şəkərbura-paxlava xonçası çıxar. Qədim ənənələrə görə, şəkərbura ayı, paxlava isə torpağı simvolizə edir. Novruz bayramı yazın gəlişini, təbiətin oyanması deməkdir. Ona görə də,  bu bayramda stola bu nemətlərin qoyulması vacibdir.

Shakerbura - Preparation of Baklava

According to our tradition that has been formed for hundreds of years, sweets such as shakerbura, badambura, and baklava dominate our tables on Holy Wednesday and Novruz holiday. This year, our ladies are preparing to cook these sweets. But what does it take to make the best? AFN offers readers the best shakerbura recipe based on the recommendation and opinion of the ladies in the collective.

For the dough:

  • 1 kg of flour

  • 250 g softened butter

  • 3/1 teaspoon dry yeast

  • yarım çay qaşığı şəkər

  • a pinch of salt

  • 2 eggs

  • as much milk as it takes (about 2 cups).

For the filling:

  • 500 g of shelled and blanched hazelnuts

  • 400 qr şəkər

  • half a tablespoon of cardamom.

Hazırlanma qaydası

Unu ələyib xəmir yoğuracağımız qaba qoyuruq, ortasına yumşaldılmış yağı, mayanı, pesoku, yumurtaları ağlı-sarılı yüngül çalıb əlavə edirik. Bunları əllə qarışdırdıqdan sonra yavaş-yavaş süd əlavə edib xəmiri yoğururuq. Orta bərklikdə xəmir hazırlayıb selofana büküb soyuq yerdə 5 dəqiqə saxlayırıq.

Soba tavasını, əvvəlcədən hazırlanmış içliyi (fındığı rəndədən, yaxud blendrdən keçirib içinə pesoku və yarım xörək qaşığı hili əlavə edib qarışdırırıq-red.), bəzək maqqaşlarını hazırladıqdan sonra xəmirin yarısını kəsib yumurta boyda kündələr tuturuq. Qalan yarı xəmiri yenidən selofana büküb soyuq yerə qoyuruq.

Kündələri təxminən böyük fincanın ağzı ölçüsündə yayıb selofanın altında üst-üstə yığırıq. Hamısını yaydıqdan sonra ən altdakından başlayaraq götürüb içinə bir xörək qaşığı içlik əlavə edib ağsını bükürük. Bükdüyümüz şəkərburaları ağzıüstə selofanın altına yığırıq. Hamısı bitdikdən sonra bir-bir götürüb üzərini naxışlayıb tavaya düzürük.

Əvvəlcədən 150 dərəcədə isidilmiş sobaya qoyub təxminən 20-25 dəqiqə (altı yüngül qızarana qədər-red.) bişiririk.

P.S. Many ladies add sour cream to the dough of shakerbura, but we do not recommend it. The pattern of shakerburas made from sourdough dough does not disappear, and it also does not dry out when left for a long time.

How is baklava prepared?

For the dough:

  • 1 kg of flour

  • 3 eggs

  • 2 g of butter

  • 1 st süd

  • 2 tsp sour cream

  • 1 tsp dry yeast

  • salt

For the filling:

  • (You can also make the filling with almonds.)

  • (We remove the shell of the walnut or almond kernel and pass it through a nut grinder)

  • 1 кг ядер грецких орехов

  • 1 kg of powdered sugar

  • 1/3 teaspoon cardamom.

To lubricate:

  • 400 – 450 q kərə yağı

For the syrup:

  • 2 cups of powdered sugar

  • 1 glass of water

For surface

  • 2 egg yolks

  • Almond kernels (you can add hazelnuts or walnut kernels)

Hazırlanma qaydası

  1. Let's prepare the dough. Pour the milk into a bowl and warm it up

  2. We melt the oil.

  3. Mix the yeast in warm water and let it foam for 5-10 minutes.

  4. We add eggs, yeast, milk, oil, sour cream and salt to the middle of the flour.

  5. We knead soft dough.

  6. We put nylon on the dough, put a towel, wrap it in a blanket, leave it to ferment for 2 hours.

  7. We prepare the filling. After roasting the walnut in a pan and cleaning the shell, we pass it through a nut smoking machine.

  8. We mix ground walnuts with powdered sugar and cardamom. Melt the butter to grease the tops.

  9. We prepare the syrup. Add water and powdered sugar to the bowl, boil for 2-3 minutes as soon as it boils and remove.

  10. Break the egg yolk into a bowl and beat it to apply it on the surface.

  11. We clean the almond kernel for the surface. See: Almond kernel cleaning

  12. The dough needs to rest for 2 hours

  13. We divide the dough into 12 parts for each pan. We cut two large logs and the rest into small logs.

  14. We roll out the dough (lightly) with flour

  15. Grease the pan and spread the dough. We pour oil on the dough and grease it.
  16. We sprinkle 1 cup of filling on each layer.

  17. We spread and grease the dough again.

  18. In this way, we prepare all the layers. After putting the last layer, we make the edges well.

  19. We cut the dough in the shape of a rhombus.

  20. We keep it for half an hour. Then we add eggs and almond kernels in the middle.

  21. We cook in an oven heated to 180 degrees until the face is slightly browned. Then we take it out and oil it.

  22. We set the degree to 150 degrees. We take out the surface until it is completely red and pour the syrup.

  23. In both cases, we also go with the places cut with a knife, so that both the oil and the syrup spread well on all sides.

  24. After pouring the syrup, keep it in the oven for 3-5 minutes and take it out.

  25. When the baklava is warm, we take it out of the pan one by one and put it in another flat dish.

Sugar Bura Khancha Prices

Şəkərbura- paxlava xonçası, Azərbaycan mətbəxinin və ən çox da Novruz bayramının simvolik və ən tanınmış təəmül nümunələrindən biridir. Bu xonça, əsasən Novruz bayramının müstəqil və müqəddəs bir hissəsi kimi qəbul edilir. Bəs şəkərbura xonçasının qiyməti neçəyə olur?

“Ramzioğlu” şirniyyat mağazasında həm milli nemətlər, həm də türk kulinariyasının şirniyyatları satılır. Milli setdə həm şəkərbura, həm də paxlava olur. 8 paxlava və 6 şəkərbura qoyulan bu qutunun qiyməti 25.90 AZN-dir.

Bu şirniyyat evində şəkərburalar sayla satılır. Azərbaycanlılar isə daha çox şəkərbura xonçalarını xeyir işlərdə- nişan və toylarda istifadə edirlər. Adətə görə, nişanda qız evinə tək say olmaqla, yəni 49, 51 və s.sayda şəkərburadan hazırlanmış xonça aparılır. Şəkərbura-paxlava xonçasının hazırlanmasında bizim mağazanı seçə bilərsiniz.

The price of 1 sugar cane in our sales center is 2 AZN.  

Baklava Khoncha Prices

The same customs apply to baklava. Thus, large, neat and juicy baklavas prepared for khoncha are collected and taken to work.

As for baklavas, their price varies depending on the work. As you know, baklava is cooked with walnuts, hazelnuts and almonds.

  • Baku baklava with hazelnuts - 2.82 AZN

  • Baku baklava with almonds - 2.91 AZN

  • Baklava with walnuts - 2.91 AZN

Ramzioğlundan Şekerbura Paxlava Xonçası Sifarişi

“Ramzioğlu” paxlavada Azərbaycan və türk mətbəxinə aid şirniyyatlar satılır. Nəfis dadlar tanınmış və peşəkar şirniyyatçılar tərəfindən hazırlanır və müştərilərə təqdim olunur.  Saytımıza daxil olaraq həm çeşidlərimizlə tanış ola bilərsiniz, həm də rahatlıqla sifariş üçün nömrəmizlə əlaqə saxlaya bilərsiniz. Nəzərinizə çatdırmaq istərdik ki, məhsullarımızda qutunun çəkisi nəzərə alınmır. Bu isə sifarişçilərə rahatlıqla öz seçimlərini etmək imkanı verir.

Follow us on Youtube: 

Share this post