Ən Çox Üstünlük Verilən Paxlava Növləri
Adətən qayğı ilə hazırlanan və bayram günlərində qonaqlara bol-bol təqdim edilən ləzzətli paxlava, zəngin süfrələrin və əhəmiyyətli dəvətlərin vazkeçilməz dadıdır. İncə xəmirin arasına əlavə edilən inqrediyentlərlə hər zövqə uyğun müxtəlif paxlavaları ev şəraitində hazırlamaq mümkündür.
Bir dilimlə doyulmayan paxlavanı yemək üçün hər zaman bir səbəb var. “Rəmzioğlu Paxlava” olaraq saytımızda fərqli reseptlərdən hazırlanmış geniş növdə paxlava formalarını sizin üçün yerləşdirmişik. Soyuq paxlava, burma paxlavası, kök dilimi, klassik qoz paxlavası, rulonlu paxlava, ay paxlavası və daha başqa növləri saytımızda asanlıqla tapa bilərsiniz.
Özəl Günlərdə Seçə Biləcəyiniz Paxlava Növləri
Təbii maddələrlə hazırlanan paxlavalar adətən özəl günlərdə çox tez-tez üz tutulan şirniyyatlardandır. Nəinki özəl günlərdə, həm də yeməkdən sonra servis edilə bilən paxlavalar sevdiklərinizə süfrədə təqdim edə biləcəyiniz ən unudulmaz dada malik desertlərdəndir. Hazırda geniş paxlava çeşidləri olsa da, əsasən xüsusi günlər üçün seçilən növlər aşağıdakılardır:
Soyuq Paxlava
Şokolad, süd və fıstığın qarışımı ilə mükəmməl dada malik soyuq paxlava, nəinki dadına, həm də digər şirniyyatlara görə daha yüngül olduğu üçün dadan hər kəsi valeh edir. Damaqda əriyən və ağızda ləzzətli bir dad yaradan soyuq paxlava ləzzətinin sirri, şübhəsiz ki, südlə hazırlanan şərbətdədir.
Fıstıqlı Paxlava
Qaziantep bölgəsində istehsal edilən paxlavalar üçün əsl paxlavanın fıstıqlı olduğunu söyləmək olar. Antep bölgəsinə aid olduğu bilinən və bu bölgədə yetişdirilən fıstıqlar paxlavanın hazırlanmasında istifadə edilən inqrediyentlərin keyfiyyəti və dadı baxımından çox önəmlidir. Fıstıqlı paxlava üçün istifadə edilən xüsusi fıstıq növü vardır ki, bu fıstığın fərqli xüsusiyyəti onun daha yağlı və dadlı olmasıdır.
Azərbaycan Paxlavası
Azərbaycan paxlavası lifli xəmir, yağ və doğranmış qoz-fındıq, badam və ya püstə qarışıq qatlar şəklində hazırlanan şirniyyat növüdür. Həmçinin, darçın və hil kimi ədviyyatlardan da əlavə edilir. Azərbaycan paxlava növləri isə bölgələrə əsasən adlanan Şəki paxlavası və Gəncə paxlavası kimi növləri də var. Paxlava Azərbaycanda Novruz bayramı zamanı hazırlanan milli bir desertdir və uşaqdan-böyüyə hər kəsin ən çox sevdiyi şirniyyat növləri arasındadır.
Türk Paxlavası
Türk mətbəxində çox əhəmiyyətli bir yerə sahib olan paxlava, Yaxın Şərq, Balkan və Cənubi Asiya mətbəxlərində də öz yerini tutan bir desertdir. Paxlavanın Türkiyədən gətirilməsi çox ənənəvi haldır. Həmçinin Türkiyədə insanlar müxtəlif hallarda ailələrinə və dostlarına paxlava gətirirlər. Paxlava həm də məclislər və bayram şənlikləri üçün ənənəvi desertdir. Bölgəyə görə qoz, püstə, badam və ya fındıq qoyularaq hazırlanan və şəkər siropu ilə hazırlanan paxlava bəzi bölgələrdə bal siropu ilə də hazırlana bilər.
Midyə Paxlava
Qaziantepin yerli ləzzətlərindən olan midyə paxlavası tərkibində şəkər və kalori az olduğu üçün ən sağlam növlərdən biridir. Bol fıstıqla hazırlanan midyə paxlavası dondurma paxlavası kimi də tanınır. Xırtıldayan dadı və möhtəşəm görünüşü ilə çox bəyənəcəyiniz ləzzətli midyə paxlavasını evdə asanlıqla hazırlaya bilərsiniz. Fərqli görünüşü ilə digər klassik paxlavalara meydan oxuyan bir ləzzətdir. Şokoladlı və mannılı midyə paxlavası kimi növləri olan bu ləzzəti mütləq dadmağınızı tövsiyə edirik.
Kök Dilim Paxlava
Son illərdə paxlava növlərinin sevimlisinə çevrilən bu ləzzəti dondurma və başqa əlavələr ilə qarışdıraraq müxtəlif dadlar əldə edə bilərsiniz. Kök dilimi paxlavanı bir az isitdikdən sonra servis etmək daha geniş yayılmışdır, lakin bu bir çox fərqli növlərə görə də dəyişə bilər. Kök dilimi paxlavanın hazırlanmasında da bir çox texnikalar vardır. Bu texnikalara diqqət edilərək hazırlanan, necə yeyilsə də, həmişə dadlı olan kök dilimli paxlavanı onlayn sifariş etmək üçün bura keçid edə bilərsiniz.
Nə üçün Paxlavaya Üstünlük Verməlisiniz?
Paxlava Osmanlı və türk mətbəxinin mühüm ləzzətlərindən biridir. Xüsusilə, təbii protein qarğıdalı nişastası və yağ kimi təbii maddələrlə hazırlandığından dadlı və sağlam alternativ hesab olunur. Bundan əlavə, paxlava qədim tarixə və mədəni dəyərə malikdir və tez-tez xüsusən Türkiyə və Azərbaycan kimi ölkələrdə tədbirlərdə və festivallarda istifadə olunur.
Bundan başqa paxlavanın bir çox insanlar arasında sevilən desert olmasının səbəbi paxlava müxtəlif növ qoz-fındıq, şərbət və içliklərlə bir çox fərqli versiyalarda hazırlana bilər ki, bu da onu bir çox fərqli şəkildə istifadə edilə bilən çox yönlü bir desert halına gətirir.
Paxlavanın yumşaq və çeynənən qoz-fındıq qarışımı ilə ziddiyyət təşkil edən ləzzətli və xırtıldayan xəmir təbəqəsi var ki, bu da xüsusi bir dad yaradır. Son olaraq, paxlava istənilən kəs üçün əla hədiyyə ola bilər və kiməsə minnətdarlığınızı bildirməyin dadlı bir yoludur