
Südlü Paxlava Resepti
Paxlava əsrlər boyu istifadə edilən ənənəvi Yaxın Şərq desertidir. Fındıq və bal siropundan hazırlanmış zəngin, şirin içlikdən və qat-qat xəmirdən ibarətdir. Klassik paxlava resepti ləzzətli olsa da, qarışığa soyuq süd əlavə etmək tamamilə yeni bir ləzzət və tekstura səviyyəsini yarada bilər. Bu bloqda biz addım-addım südlə soyuq paxlavanın necə hazırlanacağını öyrənəcəyik.
Soyuq Südlü Paxlavanın Hazırlanması
Paxlava xəmiri nazik xəmir hazırlamaq üçün xüsusi xəmirdir. Paxlava xəmiri aşağıdakı kimi hazırlanır:
İnqredientlər:
- 500 qram un
- 1 stəkan su
- 1 xörək qaşığı sirkə
- 1 çay qaşığı duz
- 250 qram kərə yağı
Hazırlıq:
- Unu böyük bir qaba qoyun.
- Bir qaba su, sirkə və duz qoyun və qarışdırın.
- Qarışığı una tökün və xəmirinizi yoğurun.
- Xəmiri bir neçə dəqiqə yoğurun, sonra xəmiri qapalı bir qabda 30 dəqiqə buraxın.
- Xəmiri 24 bərabər hissəyə bölün.
- Ərinmiş kərə yağı bir kənara qoyun.
- Hər bir xəmir parçasını unlu iş səthinə yayın.Xəmiri nazik bir filamentə yuvarlayın.
- İlk xəmiri yaydıqdan sonra üzərinə kərə yağı sürtün.
- Üstünə ikinci xəmiri qoyun və yenidən kərə yağı ilə yağlayın.
- Bu prosesi bütün xəmir parçaları üçün təkrarlayın.
- Hazır xəmirdən istifadə edərək paxlava edə bilərsiniz.
Paxlava xəmiri hazırlamaq bir qədər yorucu ola bilər, amma nəticədə gözəl bir desert olur. Siz də paxlava xəmirini əvvəlcədən hazırlayıb dondurub sonra istifadə edə bilərsiniz. Bu dadlı deserti tez və asanlıqla hazırlamağa kömək edəcək.
Soyuq Paxlava Şərbətinin Hazırlanması
Paxlavanın ən mühüm xüsusiyyətlərindən biri də şirniyyatlarının şərbətlə doldurulmasıdır. Paxlava şərbətinin hazırlanması çox asandır və evdə hazırlanan şərbət paxlavanıza gözəl dad və tekstura qatacaq. Budur sadə paxlava şərbətinin resepti:
İçindəkilər:
- 2 stəkan şəkər
- 2 stəkan su
- 1 dilim limon
- 1 çay qaşığı darçın (istəyə bağlı)
Hazırlıq:
- Bir qazana su və şəkər əlavə edin.
- Şəkər həll olunana qədər qarışığı qarışdırın.
- Qaynamağa başlayandan sonra limon dilimini əlavə edib 10-15 dəqiqə daha qaynadın.
- Şərbət qatılaşdıqda qazanı qazdan çıxarın.
- Darçın əlavə etmək istəyirsinizsə, şərbəti soyudun və darçın əlavə edin.
- Şərbəti sərinlədin və paxlava ilə süfrəyə verin.
Şərbəti hazırlayarkən şəkərin əriməməsinə və karamelize olmamasına diqqət edin. Limon dilimi şərbətin tutarlılığını tənzimləyir və şərbətin qalınlaşmasının qarşısını alır. Darçın şərbətin dadını və dadını artırır. Bununla belə, darçının istifadəsi əlavə edilib-edilməməsindən asılı olmayaraq tamamilə isteğe bağlı olmalıdır.
Paxlava şərbətini hazırladıqdan sonra isti şərbəti soyuq paxlavanın üzərinə tökün və şərbətin paxlavanın hər qatına çatmasını təmin edin. Şərbəti paxlavanın üzərinə tökdükdən sonra bir neçə saat otursun ki, şərbət tam hopsun və paxlavanın daha dadlı olsun.
Paxlava şərbətinin hazırlanması evdə hazırlanmış paxlavanın dadını və keyfiyyətini artırmaq üçün əla üsuldur. Bu sadə reseptlə hər kəs asanlıqla evdə şərbət hazırlaya bilər.
Soyuq Südlü Paxlava Dekorasiyası
Paxlava düzgün şəraitdə saxlanılarsa 3-4 gün təravətini saxlaya bilir. Paxlavanın təzə qalması üçün müvafiq saxlama şəraiti təmin edilməlidir. Paxlava sərin və quru yerdə saxlanmalıdır. Qapalı şüşə qabda və ya hava keçirməyən qabda saxlanıla bilər .Paxlavanı soyuducuda saxlamaq olmaz, çünki o, soyuducuda olan nəmi özünə çəkir və dadını korlaya bilər. Paxlavanı bir neçə qat kağız dəsmal ilə örtmək nəmin udulmasına kömək edə bilər.
Bundan əlavə, streç film və ya alüminium folqa paxlavanın üzərinə bükülməməlidir, çünki bu, paxlavanın nəm çəkməsinə və onun teksturasının pisləşməsinə səbəb ola bilər. Saxlama zamanı paxlavaları üst-üstə yığmaq olmaz, əks halda şərbət paxlavanın üstündən axa bilər.
Paxlavaya soyuq süd əlavə etmək qeyri-adi görünə bilər, lakin şirin və qozlu içliyi ilə gözəl dadlı, qaymaqlı tekstura yaradır. Əminik ki, paxlavanın hazırlanması asan olan bu reseptlə ailənizi və dostlarınızı heyran edəcək. Ləzzətli bir desert təcrübəsi üçün paxlavanızı bir fincan qəhvə və ya soyuq südlü çayla təqdim etməyi unutmayın.