Paxlava əsrlər boyu istifadə edilən ənənəvi Yaxın Şərq desertidir. Fındıq və bal siropundan hazırlanmış zəngin, şirin içlikdən və qat-qat xəmirdən ibarətdir. Klassik paxlava resepti ləzzətli olsa da, qarışığa soyuq süd əlavə etmək tamamilə yeni bir ləzzət və tekstura səviyyəsini yarada bilər. Bu bloqda biz addım-addım südlə soyuq paxlavanın necə hazırlanacağını öyrənəcəyik.
Paxlava xəmiri nazik xəmir hazırlamaq üçün xüsusi xəmirdir. Paxlava xəmiri aşağıdakı kimi hazırlanır:
İnqredientlər:
Paxlava xəmiri hazırlamaq bir qədər yorucu ola bilər, amma nəticədə gözəl bir desert olur. Siz də paxlava xəmirini əvvəlcədən hazırlayıb dondurub sonra istifadə edə bilərsiniz. Bu dadlı deserti tez və asanlıqla hazırlamağa kömək edəcək.
Paxlavanın ən mühüm xüsusiyyətlərindən biri də şirniyyatlarının şərbətlə doldurulmasıdır. Paxlava şərbətinin hazırlanması çox asandır və evdə hazırlanan şərbət paxlavanıza gözəl dad və tekstura qatacaq. Budur sadə paxlava şərbətinin resepti:
Şərbəti hazırlayarkən şəkərin əriməməsinə və karamelize olmamasına diqqət edin. Limon dilimi şərbətin tutarlılığını tənzimləyir və şərbətin qalınlaşmasının qarşısını alır. Darçın şərbətin dadını və dadını artırır. Bununla belə, darçının istifadəsi əlavə edilib-edilməməsindən asılı olmayaraq tamamilə isteğe bağlı olmalıdır.
Paxlava şərbətini hazırladıqdan sonra isti şərbəti soyuq paxlavanın üzərinə tökün və şərbətin paxlavanın hər qatına çatmasını təmin edin. Şərbəti paxlavanın üzərinə tökdükdən sonra bir neçə saat otursun ki, şərbət tam hopsun və paxlavanın daha dadlı olsun.
Paxlava şərbətinin hazırlanması evdə hazırlanmış paxlavanın dadını və keyfiyyətini artırmaq üçün əla üsuldur. Bu sadə reseptlə hər kəs asanlıqla evdə şərbət hazırlaya bilər.
Paxlava düzgün şəraitdə saxlanılarsa 3-4 gün təravətini saxlaya bilir. Paxlavanın təzə qalması üçün müvafiq saxlama şəraiti təmin edilməlidir. Paxlava sərin və quru yerdə saxlanmalıdır. Qapalı şüşə qabda və ya hava keçirməyən qabda saxlanıla bilər .Paxlavanı soyuducuda saxlamaq olmaz, çünki o, soyuducuda olan nəmi özünə çəkir və dadını korlaya bilər. Paxlavanı bir neçə qat kağız dəsmal ilə örtmək nəmin udulmasına kömək edə bilər.
Bundan əlavə, streç film və ya alüminium folqa paxlavanın üzərinə bükülməməlidir, çünki bu, paxlavanın nəm çəkməsinə və onun teksturasının pisləşməsinə səbəb ola bilər. Saxlama zamanı paxlavaları üst-üstə yığmaq olmaz, əks halda şərbət paxlavanın üstündən axa bilər.
Paxlavaya soyuq süd əlavə etmək qeyri-adi görünə bilər, lakin şirin və qozlu içliyi ilə gözəl dadlı, qaymaqlı tekstura yaradır. Əminik ki, paxlavanın hazırlanması asan olan bu reseptlə ailənizi və dostlarınızı heyran edəcək. Ləzzətli bir desert təcrübəsi üçün paxlavanızı bir fincan qəhvə və ya soyuq südlü çayla təqdim etməyi unutmayın.